Valikko Sulje

Vappumunkit

Vappumunkit, munkkirinkilät, rinkilämunkit, sokerimunkit… Rakkaalla munkilla on monta nimeä. <3

Vappu ei ole vappu ilman munkkeja, joten onhan näitä pakko tehdä. Otin varaslähdön tänä vuonna ja tein näitä jo viikonloppuna.

Nam! Sokerit oli suupielissä ja vatsat kipeänä munkkisavotan jälkeen, mutta kannatti!

Vappumunkit (16-20kpl)

2,5dl maitoa
1dl sokeria
1-1,5tl kardemummaa
6dl vehnäjauhoja
1ps kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa
100g voita

10dl rypsiöljyä paistamiseen
2dl sokeria

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja kardemumma.

Mittaa 2dl vehnäjauhoja ja sekoita pussi kuivahiivaa niiden joukkoon. Sekoita vispilällä jauho-hiiva -seos lämpimän maidon joukkoon.

Siirrä taikina yleiskoneeseen vaivausta varten (tai ala alustaa taikinaa käsillä vaivaten). Lisää suola taikinaan ja loput jauhot pienissä erissä. Lopussa lisää voi pehmeänä taikinan joukkoon ja jatka vaivaamista n. 10 minuuttia, kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho leivinliinalla ja jätä kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan n. puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmat pois ja jaa taikina 16-20 yhtä suureen osaan. Muotoile pulliksi ja jätä lämpimään vedottomaan paikkaan leivinliinan alle kohoamaan tunniksi.

Kun pullat ovat kohonneet, lämmitä rypsiöljy 180 asteeseen lämpömittaria apuna käyttäen. Paina pullan keskelle reikä ja pyöritä rinkuloiksi. Paista munkit 2-3 kerrallaan kuumassa öljyssä 1-2 minuuttia/puoli. Reikäkauhalla saa hyvin käännettyä munkit ja nostettua pois rasvasta niin, että ylimääräiset öljyt valuvat takaisin kattilaan.

Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle hetkeksi ennen sokerointia, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Kierittele munkit sokerissa ja nauti!

Aurinkoista viikkoa!

Rakkaudella, Amanda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *