Valikko Sulje

Samettinen suklaakreemi

Erilaisia kreemejä on tullut tehtyä paljon, sillä valmistan viikoittain pienessä tilausleipomossani kakkuja ihanille asiakkailleni. Yleensä aina kuorrutan kakkuni kreemillä.

Voikreemi mahdollistaa kakuissa monenlaiset koristelut, se on pitävä ja tekee kakun pinnasta kauniin. Sillä pystyy leikittelemään monilla eri tavoilla, aina väreistä ja mauista erilaisiin tekstuureihin.

Monet vieroksuvat ajatusta voikreemistä ja itsekin koin ennen niin. Mieleeni tuli vain kitalakeen takeltuva voimönjä, mitä olin maistanut kakkujen päällä joskus aiemmin. Harjoitellessani itse erilaisten kreemien tekoa olen oppinut paljon siitä, miten voikreemistä saa herkullista ja kuohkeaa, eikä se tosiaankaan vastaa sitä mielikuvaa, joka minulla oli nuoruudesta jäänyt.

Tämä samettinen suklaakreemi pohjautuu tavalliseen voikreemin ja on maustettu suklaalla, sekä hieman kevennetty maustamattomalla tuorejuustolla. Kuohkean kreemin ehdoton kulmakivi on pehmeän voin vatkaaminen kunnolla kuohkeaksi, niin kauan että voin väri muuttuu huomattavasti vaaleammaksi. Hyvän kreemin teossa yleiskone on erittäin hyödyllinen (jopa välttämätön) apuväline.

Yleiskoneessa valitsen voin vatkaamiseen litteän sekoittimen, k-vatkaimen – en pallovispilää. Vispilä tekee kreemiin ilmakuplia ja myöskin voi hajota, sillä voikreemi on vatkattaessa paljon raskaampaa kuin esimerkiksi kerma. Minulla on Kenwood -merkkinen yleiskone ja siinä on uutuutena nuolijavatkain, joka on IHANA! Sitä voin lämmöllä suositella. Sen avulla voi vaahtoutuu joka paikasta, sillä nuolijavatkain ylettyy kulhon reunoihin ja pohjaan saakka.

Eräs asia, jonka haluan nostaa vielä esiin, on vatkausteho kreemin teon eri vaiheissa. Alussa vaahdottaessa voita, voit käyttää melko kovaa tehoa voin kuohkeuttamiseen. Tomusokerin lisäämisen jälkeen lasken tehoja, niin että ne ovat n. 1/3 oman yleiskoneeni maksimitehosta. Turhan kova vatkaaminen tekee kreemiin turhia ilmakuplia ja kreemin käsittely kakun kuorrutusvaiheessa hankaloituu, kun ilmakuplia (koloja) jää kakun pintaan. Mikäli kreemi joutuu seisomaan pöydällä turhan kauan, kannattaa se vatkata nopeasti uudestaan ilmavaksi. Näin sen levittäminen on helpompaa ja saat nopeasti kauniin pinnan.

Tällä ohjeella kuorrutat helposti ainakin kaksi  halkaisijaltaan 18-22cm kakkua. Ihania leivontahetkiä! <3

Samettinen suklaakreemi

400g pehmeää huoneenlämpöistä voita
8dl tomusokeria
2rkl maitoa
125g tummaa suklaata (tai maitosuklaata)
100g maustamatonta tuorejuustoa

  1. Mittaa tuorejuusto ja jätä se huoneenlämpöön odottamaan.
  2. Sulata suklaa ja jätä sekin odottamaan huoneenlämpöön.
  3. Vatkaa pehmeä huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi.
  4. Lisää tomusokeri kahdessa erässä kuohkean voin joukkoon ja jatka vatkaamista muutama minuutti.
  5. Lisää maito kreemin sekaan yksi ruokalusikallinen kerrallaan ja jatka edelleen vatkaamista melko pienellä teholla.
  6. Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto ja suklaasula ensin keskenään ja sen jälkeen lisää ne voikreemin sekaan. Jatka vatkaamista pienellä teholla, kunnes kreemi on tasaista ja samettista.
  7. Käytä kreemiä esimerkiksi kakun kuorruttamiseen, pursotuksiin tai macaroneihin. <3

Kreemin teossa lämpötiloilla on väliä. On tärkeää, että voi, tuorejuusto ja suklaasula ovat kaikki huoneenlämpöisiä, ettei kreemi juoksetu. Voita voit lämmittää hieman mikrossa, jos olet unohtanut sen jääkaappiin ennen kreemin tekoa. Ole kuitenkin varovainen, sillä se sulaa helposti liikaa. 🙂

Rakkaudella, Amanda

#amandaleipoo

12 Comments

  1. Niina-Marika Roivainem

    Hei!
    Sopiiko tämä kreemi sokerimassan alle ? Mietin tuorejuuston vaikutusta sokerimassaan ja tuoko se kosteuden pintaan ?

    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi:)

  2. Amanda

    Moikka, En ole testannut tätä kreemiä massan alle. Mutta tuorejustoa on niin pieni määrä kreemistä, että uskon sen soveltuvan massan alle oikein hyvin. 🙂 Olisi kiva kuulla, jos testaat sitä. t.Amanda

  3. Minna

    Hei, mitkä sopii suklaakreemikakun täytteeksi? Mitä sinulla on esim. tässä kakussa täytteenä?

  4. Amanda

    Hei, Kuvan kakussa on täytteenä suklaakinuskia, suklaamoussea ja suolapähkinöitä. Suklaan makupariksi sopii mielestäni suklaan lisäksi esimerkiksi vadelma todella hyvin. 🙂 Mukavia leivontahetkiä! -Amanda

  5. Saija

    Moikka. Kestääkö tämä suklaavalumaa päälle ja reunoille? Pystyykö levittämään yhtä helposti kun marenkivoikreemiä saaden yhtä sileän lopputuloksen? 🙂

  6. Amanda

    Kyllä kestää suklaavaluman ja saa kyllä myös levitettyä sileäksi. 🙂 -Amanda

  7. Amanda

    Moikka,

    Uskon, että onnistuu myös valkosuklaalla, mutta en ole kokeillut. Tämä onkin hyvä idea. 🙂

    t.Amanda

  8. Heiska

    Hei, jos tähän laittaakin valkosuklaata, niin uskaltaako alkaa värjäämään, jos niin millainen väri olisi hyvä?

  9. Amanda

    Kiitos viestistä. Kyllä voikreemiin tulee paljon tomusokeria. Harmi kun oli teille liian makeaa, makuasioitahan nämä on. 🙂 Ystävällisin terveisin, Amanda

  10. Amanda

    Hei, Anteeksi vastaaminen on venynyt. Kyllä usklataa värjätä, pastavärit ovat siihen hyviä. 🙂 -Amanda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *