Valikko Sulje

Saaristolainen savulohihyydykekakku

 

Kuva: Miira Ojanen
Kuva: Miira Ojanen

Eilen tuli maikkarilta Koko Suomi leipoo joulun jakso 3 ja se on nähtävillä vieläkin Mtv-palvelussa. Mukana leipomassa oli jokaisen kauden voittaja. Oli tosi kiva nähdä kaikkia ja päästä vielä uudestaan leipomaan telttaan hieman rennommissa tunnelmissa. Mukana oli myös ihania lapsia leipomassa joulukarkkeja. <3

Tein ensimmäisessä tehtävässä jo jouluperinteekseni muodostuneen lohihyydykkeen. Resepti on alun perin tullut tädiltäni ja minulla se on vuosien saatossa muuntunut omanlaisekseni. Ohjelmassa leivoin hyydykkeelle saaristolaisleipäpohjan ja kasasin koko komeuden kakuksi. Normaalisti teen kuitenkin vain hyydykkeen, jonka koristelen ja se syödään sellaisenaan juurikin leivän päällä tai esimerkiksi perunoiden kanssa. Ja se on ihan älyttömän hyvää! Tässä teille resepti.

Herkullista joulua!

Saaristolainen savulohihyydykekakku

Pohja:
5dl piimää
1,5tl suolaa
1,5dl tummaa siirappia
1pss kuivahiivaa
5dl vehnäjauhoja
2dl ruisjauhoja
1,5dl kaljamaltaita
1,5dl kaurahiutaleita
1dl pakastepuolukoita

  1. Kuumenna piimä reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Sekoita piimän joukkoon suola, sekä siirappi.
  3. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kuivahiiva, jonka jälkeen sekoita ne piimän joukkoon.
  4. Lisää taikinaan loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
  5. Levitä taikina pienelle uunipellille tasaiseksi.
  6. Anna taikinan kohota vähintään 30 minuuttia lämpimässä paikassa.
  7. Paista 175 asteessa n. 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys.
  8. Jäähdytä pohja ennen leikkaamista.

Savulohihyydyke:
400g lämminsavulohta
2 kananmunaa
1 punasipuli
½ ruukku tuoretta tilliä
1,5rkl sitruunan puristettua mehua
120g smetanaa
1,5dl kermaviiliä
1tl suolaa
1,5tl sitruunapippuria
4 liivatetta
1,5rkl vettä

  1. Keitä kanamunia kiehuvassa vedessä 9 minuuttia, jonka jälkeen jäähdytä ne.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  3. Kuori kypsät kananmunat ja soseuta haarukalla pienemmiksi.
  4. Revi savulohi kananmunan sekaan ja poista siitä mahdolliset piikit.
  5. Pilko tilli, sekä punasipuli ja lisää joukkoon.
  6. Lisää joukkoon puristettu sitruunanmehu, sekä smetana ja kermaviili.
  7. Mausta vielä suolalla ja sitruunapippurilla ja sekoita tasaiseksi.
  8. Lämmitä 1,5rkl vettä ja lisää joukkoon puristetut pehmenneet liivatteet.
  9. Lisää liivateseos ohuena nauhana savulohitäytteen sekaan samalla sekoittaen.
  10. Kaada täyte kelmulla vuorattuun vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Kakun kasaaminen:

1dl vettä
½ kalaliemikuutio

  1. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta sopiva pala savulohihyydykkeen alle.
  2. Kiehauta vesi ja sulata joukkoon kalaliemikuutio. Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen.
  3. Poista hyydyke vuoasta ja kumoa pohjan päälle.

Koristelu:

1 punasipuli
1 ruukku herneenversoja
½ kurkku
100g kirjolohen mätiä
120g smetanaa
1tl sitruunapippuria
1 sitruuna

  1. Kuori punasipulista uloin kerros ja viillä se 12 osaan ylhäältä alas, jätä kuitenkin kanta paikoilleen.
  2. Paista sipulia uunissa kiertoilmalla 140 asteessa 10 minuuttia, jonka jälkeen muotoile se kukaksi.
  3. Koristele savulohihyydykekakku sipulikukalla, herneenversoilla, kurkulla, lohen mädillä, smetanalla, sitruunalla ja mausta sitruunapippurilla.

Rakkaudella, Amanda

ps. Seuraa minua myös Instagramissa @amandaleipoo ja käytä #amandaleipoo niin voin jakaa julkaisusi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.