Kaupallinen yhteistyö: Flora Suomi
Runebergin päivä on jo perjantaina. Torttujen sijaan voit leipoa kokonaisen kakun, joka saa katseet kääntymään. Kakussa maistuu perinteiset runebergintortun maut: piparit, kardemumma, manteli ja vadelma. Niin hyvää!
Reseptissä käytin Floran tuttuja hyväksi todettuja tuotteita: Flora & Voita, Flora täyteläistä kuohua, sekä Flora vispiä. Näiden kaikkien tuotteiden pakkaukset ovat uudistuneet ja löydät ne kauppojen kylmähyllyiltä.
Runebergin kakku
Pohja:
200g Flora & Voita
1,5dl sokeria
1dl fariinisokeria
2 isoa kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2,5dl mantelijauhoja
1dl piparkakkumurua
3tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl kardemummaa
1tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2,5dl Flora täyteläistä kuohua
- Vuoraa kaksi 20cm halkaisijaltaan olevan vuoan pohjaa leivinpaperilla ja voitele reunat.
- Laita uuni lämpenemään kiertoilmalla 165 asteeseen.
- Vaahdota huoneenlämpöinen Flora & Voi ja sokerit vaahdoksi.
- Lisää joukkoon kananmunat yksitellen samalla koko ajan vatkaten.
- Murskaa piparkakut.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen Flora kuohun kanssa. Jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina puoliksi kahteen vuokaan ja paista pohjia uunissa n. 25 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä. Kokeile puutikulla, että siihen ei tartu enää raakaa taikinaa.
- Jäähdytä pohjat.
- Kun pohjat ovat jäähtyneet, leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan, niin että saat neljä pohjaa.
Vinkki: Mikäli haluat paistaa pohjan yhdessä 20cm vuoassa, niin sekin onnistuu. Tällöin paistoaika pitenee huomattavasti. Varmista pohjan kypsyys puutikulla.
Täyte:
5dl (2prk) Flora vispiä
200g Créme Bonjour maustamatonta tuorejuustoa
4rkl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
1rkl vaniljakreemijauhetta
2dl vadelmahilloa
- Vaahdota Flora vispi kuohkeaksi vaahdoksi.
- Pehmennä tuorejuusto lusikalla ja lisää vaahdon joukkoon. Vatkaa tasaiseksi.
- Lisää sokerit ja sekoita tasaiseksi ja jämäkäksi vaahdoksi.
Kakun kasaaminen:
2dl omenamehua kostutukseen
Vinkki: Mikäli haluat kakun aikuiseen makuun, voit käyttää kostukkeena esimerkiksi mantelilikööriä tai punssia.
- Nosta ensimmäinen jäähtynyt kakkupohja kakkualustalle tai -lautaselle. Kostuta pohja omenamehulla pullasutia apuna käyttäen.
- Pursota kakun ulkoreunalle täytettä kehämäisesti ja lisää keskelle 0,5dl vadelmahilloa. Lopuksi täytä keskiosa myös kerma-tuorejuustotäytteellä ja tasoita pinta palettiveitsellä.
- Nosta päälle seuraava kakkupohja ja toista sama.
- Tee näin myös kolmannelle kerrokselle. Muista kostuttaa jokainen pohja.
- Nosta viimeinen kakkupohja päälle ja kostuta jälleen omenamehulla. Sivele kakun pinta vadelmahillolla ja nosta kakku kylmään tekeytymään. Valmista sillä välin kakun kiille. Säästä vielä kerma-tuorejuustotäytettä pursotuksiin.
Kiille:
1,5dl vettä
1,5dl hyytelösokeria
n.3dl suomalaisia pakastevadelmia
- Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta se.
- Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hyytelösokeri.
- Nosta kattila takaisin liedelle ja anna seoksen kiehahtaa nopeasti. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hetki.
- Nosta kakku pois jääkaapista ja asettele pakastevadelmat jäisinä kakun pinnalle.
- Kiilleseoksen pinnalle on muodostunut ”kalvo”, kuori se pois lusikkaa apuna käyttäen.
- Sivele kakun pintaan kiille pullasutia apuna käyttäen tasaisesti.
- Pursota lopuksi vielä kerma-tuorejuustotäytettä kakun reunoille.
- Nauti. <3
Rakkaudella, Amanda
ps. Jaa kuvasi instagramissa #amandaleipoo.