Valikko Sulje

Patongit kahdella täytteellä

Aamulla auringon sarastaessa lapset heräsivät pirteinä uuteen päivään. Leipä oli lähes loppu ja aloin punnita kaupassa käynnin ja leipomisen väliltä.

Päädyin leipomaan pitkästä aikaa patonkeja ja tein kolmea erilaista: kaksi tavallista, yhden valkosipulivoilla täytetyn sekä yhden parmesan-tuorejuustotäytteisen.

Täytetyt patongit tulivatkin ulos uunista enemmänkin patonkikierteinä, eli taikinan kerrokset olivat jääneet erilleen toisistaan täytteen takia. Makuun tai rakenteeseen tämä ei vaikuttanut ja maistuivat hyvin koko perheelle uunituoreina. Niin hyvää!

Tavalliset patongit ilman täytteitä onnistuivat täydellisesti, kuori ihanan rapea ja sisältä pehmeä. Nam! Ensi kerralla taidankin kokeilla maustaa patongin ulkokuoren sisuksen sijaan.

Tästä ohjeesta tulee neljä rapeakuorista ja sisältä ihanan pehmeää patonkia.

Patonki (4 kpl):
4dl vettä
2-3tl suolaa
1tl sokeria
1ps kuivahiivaa
n. 8dl vehnäjauhoja
1dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon suola sekä sokeri.

Mittaa 4dl jauhoja ja sekoita kuivahiiva siihen. Lisää jauho-hiivaseos veden sekaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Ala lisäämään loput jauhoista samalla taikinaa alustaen. Lisää jauhojen loppupuolella öljy kahdessä erässä taikinaan ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Taikina on sopivaa kun se irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa. Koneella vaivatessa aikaa kului n. 10 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Vaivaa taikinasta kohotuksen jälkeen ilma pois ja jätä taikina uudestaan kohoamaan 30 minuutiksi.

Kun taikina on kohonnut vaivaa ilma pois ja jaa taikina neljään yhtäsuureen osaan. Kauli jokainen taikinaosa suorakaiteen malliseksi ja rullaa kulmasta kulmaan taikina patongiksi. Jätä patongit kohoamaan leivinliinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan 30 minuutiksi.

Paista patongit tasalämmöllä 225 asteessa n. 12-15 minuuttia. Laita uunin pohjalle astia, jossa on kuumaa vettä. Höyry tekee patongin kuoresta ihanan rapean ja sisältä pehmeän. Jos täytät patongit paistoaika saattaa hieman pidentyä, tarkkaile siis että leipä on kauniin kullanruskea myös pohjasta.

Valkosipulivoi (1 patonkiin):
60g pehmeää voita
2 valkosipulin kynttä

Purista valkosipulinkynnet ja lisää joukkoon pehmeä voi. Levitä täyte patongin sisään kun olet kaulinut taikinan suorakaiteen malliseksi. Tämän jälkeen rullaa taikina ja anna sen kohota normaalisti.

Parmesaani-tuorejuustotäyte (1 patonkiin):
80g maustamatonta tuorejuustoa
40g raastettua parmesaania

Sekoita tuorejuusto ja parmesanraaste toisiinsa. Levitä täyte patongin sisään kun olet kaulinut taikinan suorakaiteen malliseksi. Tämän jälkeen rullaa taikina ja anna sen kohota normaalisti.

 

 

Mukavia leivontahetkiä toivotellen!

 

Rakkaudella, Amanda

 

2 Comments

  1. Elsa

    Iha katsella tuotteita, mutta kun on hiilarttomalla, niin pitää herhutella kuvilla. Hienoa kun osaat tehdä leivonta herkkuja💗🥜🥭🍓🍍🍇🍌💖💞💓

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *