Valikko Sulje

Joulun ihanin gluteeniton puolukka-marenkijuustokakku

Kaupallinen yhteistyö: Semper Gluteeniton

Joulupöydän kruunu, herkullinen gluteeniton juustokakku syntyy Semperin piparkakuista, puolukoista ja taivaallisen pehmeästä sveitsiläisestä marengista. Piparkakuista tehdään kakulle vaivattomasti mausteinen ja rapea pohja, täytteessä puolukka saa lisävivahdetta glögistä ja makumaailman sitoo yhteen makea piparkakun makuinen marenki – nam!

Sveitsiläinen marenki valmistetaan kuumassa vesihauteessa ja se on valmis käytettäväksi sellaisenaan, sillä kananmuna kypsyy valmistuksen aikana. Marenki on ihanan makeaa, pehmeää, kiiltävää ja viimeistelee kakun upeaksi.

Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jääkaappiin, jopa kaksi päivää ennen tarjoilua ja vain viimeistellä sen marengilla tarjoilupäivänä. Kakku on itsessään niin näyttävä, että koristeeksi riittää gluteenittomien piparkakkujen murustelu marenkipilven päälle.

Joulun ihanin gluteeniton puolukka-marenkijuustokakku

Esivalmistelut:

  1. Vuoraa 20-22cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja reunat reunakalvolla tai leivinpaperilla.

Pohja:
200g Semper gluteenittomia piparkakkuja
2rkl sokeria
60g voita

  1. Murskaa piparkakut muruksi ja sekoita joukkoon sokeri.
  2. Sulata voi ja sekoita se piparkakkumurun sekaan.
  3. Kaada keksimuru irtopohjavuoan pohjalle ja painele tasaiseksi.
  4. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Puolukkatäyte:
4dl vispikermaa
7dl kotimaisia pakastepuolukoita
400g maustamatonta tuorejuustoa
1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
7 liivatetta
0,5dl glögitiivistettä

  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
  2. Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi ja jätä se sivuun odottamaan.
  3. Mittaa 6dl puolukoita ja sulata ne. Soseuta sulaneet puolukat sauvasekoittimella, jonka jälkeen paseeraa ne siivilän läpi huolellisesti.
  4. Mittaa kulhoon tuorejuusto ja lisää sen joukkoon sokeri, vaniljasokeri sekä paseerattu puolukkasurvos. Sekoita tasaiseksi vispilällä.
  5. Kuumenna glögitiiviste kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja lisää ne kuuman glögitiivisteen joukkoon. Sekoita liivateseos tasaiseksi.
  6. Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan samalla koko ajan sekoittaen.
  7. Lisää lopuksi joukkoon vielä löysä kermavaahto, sekä 1dl kokonaisia puolukoita ja nostele täyte tasaiseksi nuolijalla.
  8. Kaada puolukkatäyte vuokaan piparkakkupohjan päälle ja tasoita pinta.
  9. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli tai vähintään 8 tunniksi.

Sveitsiläinen piparkakkumarenki:
3 kananmunan valkuaista
1,75dl sokeria
1tl piparkakkumaustetta

  1. Ala tekemään marenkia vasta kun kakku on hyytynyt valmiiksi jääkaapissa.
  2. Laita suuren kattilan pohjalle vettä ja nosta se liedelle lämpenemään.
  3. Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon ja lisää joukkoon sokeri.
  4. Kun vesi kiehuu kattilassa, nosta metallikulho kattilan päälle ja ala vatkaamaan valkuaisia vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa sähkövatkaimen suurimmalla teholla.
  5. Sveitsiläinen marenki on valmista, kun vaahto on jämäkkää, paksua, kiiltävää, sileää ja sokerikiteet ovat sulaneet marengin joukkoon. Sormilla tunnusteltaessa sokerikiteitä ei enää tunnu sormissa.
  6. Kun marenki on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja lisää joukkoon piparkakkumauste. Jatka marengin vatkaamista ilman vesihaudetta vielä pari minuuttia, kunnes se on hieman jäähtynyt.

Koristeet:
Semper gluteenittomia piparkakkuja

  1. Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilualustalle.
  2. Nostele marenki kakun päälle ja tasoita esimerkiksi palettiveitsellä.
  3. Halutessasi voit hieman paahtaa marengin pintaa pienellä kaasupolttimella, mutta tämä ei ole pakollista.
  4. Murustele piparkakkuja ja koristele kakku niillä.
  5. Nauti. <3

Ihanaa joulun odotusta!

Rakkaudella, Amanda

ps. Seuraa minua myös Instagramissa @amandaleipoo ja käytä #amandaleipoo niin voin jakaa julkaisusi. 🙂

4 Comments

  1. Minna

    Meneekö marenki huonoksi, jos se on jääkaapissa kakun päällä esim. edelispäivästä? Kuulostaa tosi herkulliselta kakulta! 🙂

  2. Amanda

    Marengin voi kyllä laittaa päälle jo esimerkiksi päivää ennen tarjoilua, mutta parhaimmillaan se on samana päivänä. Kyllä marenki pysyy herkullisena parikin päivää, mutta siitä alkaa hieman tihkua sokeria kun on pidempään jääkaapissa. 🙂

  3. Leipuri

    Onko arviota, minkä verran 6 dl pakastepuolukoita on valmiina survoksena, tai minkä verran paseerattua survosta olisi hyvä käyttää? Sitä olisi jo valmiina, joten käyttäisin mielellään tähän kakkuun.

  4. Amanda

    Hei, Mitään tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta arvioni on n. 4dl puolukkasurvosta tai n. 3dl paseerattua survosta. 🙂 -Amanda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *