Valikko Sulje

Herkutteluleipä

Tämä herkutteluleipä syntyi mielessäni kun pääsiäisestä ylijääneet timjamiruukut houkuttelivat tuoksullaan pöydällä. Teki mieli tehdä focacciaa, mutta lopulta ja onneksi päädyin kehittelemään tämän ihanan reseptin.

Herkutteluleipää voi syödä ihan sellaisenaa, eikä se välttämättä kaipaa päällisiä. Mehevä mausteinen sisus on herkullinen ja leivän koostumus unelman pehmeä. Kokeilimme myös tehdä tästä leivästä sandwicheja eilen iltapalaksi ja se toimi siinä myös erinomaisesti. Parhaimmillaan leipä voisi olla jonkin ihanan kuuman keiton kaverina. Leivän voi upottaa mausteiseen keittoon ja se sulaa suuhun. Osana juustotarjotinta tai brunssiakin leipä tekisi varmasti kauppansa nopeasti. Nam!

Vinkki: Kokeile rohkeasti leipään erilaisia täytteitä. Minun valintani tällä kertaa olivat oliiviöljy, timjami, valkosipuli ja sormisuola. Ensi kerralla voisi kokeilla oliiviöljy-aurinkokuivattutomaatti-basilika, oliiviöljy-fenkolinsiemen-basilika tai esimerkiksi pestotäytteistä leipää.

Herkutteluleipä (2 vuokaleipää)

Esivalmistelut:

  1. Esivalmistele kaksi isoa (vetoisuus n. 1,5l) leipävuokaa.
  2. Voitele vuoat öljyllä tai vuokaspraylla ja leikkaa jokaisen vuoan pohjalle leivinpaperisuiro. Tämä helpottaa leivän irtoamista paiston jälkeen.

Taikina:
5dl kevytmaitoa
2rkl sokeria
1,5tl suolaa
1pss kuivahiivaa
10dl vehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä

Täyte:
n. 1dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
ruukku tuoretta timjamia
n. 4tl sormisuolaa

Taikinan tekeminen:

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää maidon sekaan sokeri ja sekoita tasaiseksi.
  3. Mittaa 5dl vehnäjauhoja ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Sekoita jauhoseos nopeasti maidon sekaan.
  4. Ala lisäämään jauhoja pikku hiljaa samalla alustaen. Lisää joukkoon myös suola.
  5. Lisää alustuksen loppuvaiheessa joukkoon oliiviöljy ja loput jauhoista.
  6. Vaivaa taikinaan hyvä sitko. Koneella n. 10-15 minuuttia, käsin vielä pidempään.
  7. Kääri hyvin vaivattu taikinapallo kelmuun ja anna levätä 10 minuuttia.

Leivän täyttö ja muotoilu:

  1. Jaa levännyt taikina kahteen yhtä suureen osaan.
  2. Kauli molemmat puolikkaat suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  3. Kuori valkosipulit ja murskaa ne. Sekoita valkosipulimurska oliiviöljyn sekaan. Voitele levyt reilusti valkosuipuli-oliiviöljyllä.
  4. Pilko timjami ja ripottele sitä oliiviöljyn päälle reilusti.
  5. Ripottele lopuksi vielä sormisuolaa oman maun mukaan timjamin päälle. Minun mielestäni sitä saa olla melko reilusti.
  6. Taita molemmat levyt puoliksi, niin että täyte jää taikinan sisään.
  7. Leikkaa molemmat levyt nyt 16 yhtäsuureen osaan suiroiksi.
  8. Kierrä jokainen suiro päistä vastakkaisiin suuntiin kierteelle ja tee löysähkö solmu.
  9. Nosta solmut leipävuokaan kahteen kerrokseen (8 solmua/kerros). Älä laita solmuja vuokaan liian tiivisti, jotta niille jää tilaa nousta.
  10. Anna leipien kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.
  11. Esilämmitä uuni kiertoilmalla 180 asteeseen.
  12. Nosta leivät uuniin ja paista 10 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 160 asteeseen ja jatka paistoa vielä n. 5 minuuttia.
  13. Ota leivät irti vuoista ja nosta pöydälle jäähtymään leivinliinan alle.
  14. Leikkaa paloiksi ja nauti. <3

Ihanaa viikonloppua. <3

Rakkaudella, Amanda
#amandaleipoo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *