Valikko Sulje

Herkistelyä

Kuva: Anna Greus

Kolmannessa jaksossa aiheena oli lohturuoka. Olen aina ollut hyvin herkkä, tunnen asiat vahvasti, nauran paljon ja itkukin tulee ilosta sekä surusta helposti. Kilpailun ensimmäisinä päivinä yllätyin kuitenkin siitä, kuinka sekaisin kroppani meni jännityksestä. En ole koskaan ollut yhtä epävarma omista taidoistani, ja yleensä itsevarma nainen oli pahemman kerran hukassa. Mieheni sai iltaisin epätoivoisia puheluita kotiin.

Kolmannen päivän alussa sain kuitenkin astella teltalle jo hieman enemmän nukkuneena ja melko lohdullisella mielellä. Tänä aamuna aloin olla enemmän oma iloinen itseni kun pahin paniikki, jännitys ja stressi oli poissa. Toki jännitystä riitti edelleen, mutta tänä aamuna olo tuntui hyvältä!

Teknisessä tehtävässä leivottiin vihiksiä, eli vegaanisia lihapiirakoita. En ole koskaan aikaisemmin leiponut liha- tai vegepiiraita, mutta tehtävä tuntui silti heti hauskalta. Täytteeseen tuli riisiä, kasviksia, mausteita ja soijarouhetta, jota en ole myöskään ennen käyttänyt. Täyte oli tosi hyvän makuinen, vihiksiä täytyy ehdottomasti tehdä uudestaan vielä kotona. Sain kaikki 10 piirasta tarjolle ja olin tyytyväinen myös niiden ulkonäköön. Tuomarit pitivät vihiksistäni ja sijoitun teknisessä tehtävässä 4. sijalle. Taisi siinä ilonkyynel tulla silmäkulmaan, kun tajusin etten pidellyt tällä kertaa peräpäätä. Vihisten ohjeen löydät täältä.

Kuva: Anna Greus

Taidonnäytetehtävässä aiheena oli pitsa. Tein peltipitsaa italialaisittain. Monet rakastavat ohutpohjaista rapeaa pitsapohjaa, minä taas teen kotona pitsan aina paksupohjaisena ja pannupitsan tyylisenä. Se on mun juttu. Keitin pitsaan valkosipulisen tomaattikastikkeen, jonka päällä oli ihanaa itse tehtyä pestoa, puhvelinmaito mozzarellaa, tomaattia ja pegorinojuustoa. Omaan makuuni pitsa oli todella maukas, mutta tuomareiden mielestä maut olivat liian herkkiä. Makuasioista ei voi kiistellä, herkkä nainen leipoo herkkää pitsaa.

Kuva: Anna Greus

Jälkikäteen mieleeni on juolahtanut erilaisia pitsavariaatioita, joita olisin voinut tehtävässä tehdä. Kun kyseessä oli leipurin pitsa, olisi pitänyt tehdä jotain erilaista, jotain uutta. Ehkä toteutan näistä yhden lähiaikoina ja julkaisen sen teille tänne luettavaksi. Muutamat olivat keksineet ihania erilaisia pitsoja. Maija teki tehtävässä aivan upean pitsakakun ja oli päivän tähtileipuri, ansaitusti! Myös Ellan ihanat pitsamuffinit jäivät mieleeni, niitä täytyy myös kokeilla kotona.

Pizza Italiano

Pohja:
500 g vehnäjauhoja
3,5 dl vettä
7 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä

Ota vedestä pieni osa erilliseen astiaan ja laita suola sinne sulamaan. Sekoita keskenään kuivahiiva ja jauhot. Lisää vettä pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa. Lisää taikinaan suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt osaksi taikinaa. Lisää taikinaan öljy ja jatka vaivaamista vielä muutamia minuutteja. Laita kulhon päälle kelmu ja leivinliina, jotta saat siitä mahdollisimman ilmatiiviin. Jätä taikina kohoamaan 60 minuutiksi.

Tomaattikastike:
1 rkl oliiviöljyä
8 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl pizzamaustetta
ripaus mustapippuria

15 dl vettä tomaattien kalttaukseen

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Vedä tomaattien pintaan ristiviillot. Kun vesi kiehuu, laita tomaatit kiehuvaan veteen n. 20 sekunniksi ja nosta sitten ne kylmään vesiastiaan. Kuori tomaatit ja leikkaa ne kuutioiksi.

Laita kattilaan oliiviöljy, tomaatit ja valkosipulinkynnet kuorittuina. Kuumenna seos ja lisää mausteet. Anna kiehua pienellä lämmöllä hiljalleen, kunnes tomaattikastike on keittynyt kokoon. Lopuksi aja tomaattikastike sauvasekoittimella hienoksi.

Pesto:
1 valkosipulinkynsi
1,5 tl sormisuolaa
¾ ruukkua basilikaa
35 g pinjansiemeniä
25 g parmesan -juustoa
12 g pecorino -juustoa
0,5 dl oliiviöljyä

Laita mortteliin kuorittu valkosipulinkynsi sekä suola. Murskaa niin että valkosipuli on hienontunut. Lisää basilikaa vähän kerrallaan ja jatka murskaamista. Lisää pinjansiemenet ja hienonna. Raasta ja lisää juustot, jatka murskaamista. Lopuksi lisää vielä oliiviöljy, jotta saat sopivan koostumuksen ja sekoita.

Täytteet:
200g mozzarella di bufala
12 terttutomaattia
50 g pecorino -juustoa
¼ ruukkua basilikaa

Painele taikina leivinpaperin päällä isoksi neliöksi jauhoja apuna käyttäen. Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta. Lisää kastikkeen päälle raastettu pecorino. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja asettele ne juuston päälle. Revi mozzarella ja asettele pizzaan. Laita pesto pursotinpussiin ja pursota viivoja pizzan päälle. Paista pitsaa 225 asteisessa uunin keskiosassa n. 25 minuuttia. Leikkaa valmis pitsa kuuteen osaan ja koristele basilikan lehdillä.

Kuva: Anna Greus

Jaksossa kävi ilmi, että olen välillä aika kaaottinen leipoessani. Kippoja ja kulhoja on siellä täällä. Paransin kuitenkin tapani ja sain siivottua työpisteeni kun pitsa kypsyi uunissa, josta sainkin kiitosta tuomareilta. Pitihän sitä vähän tuulettaa… Kerrankin kehuja, edes jostain. 😉 Toiset leipoo, eräät siivoo.

Rakkaudella, Amanda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *