Helppo, maukas ja mehevä runeberginkakku. Vielä ehdit tehdä tämän huomiseksi vallan mainiosti. Kun kakku on herkkua, niin kuvat otetaan vasta korkkaamisen jälkeen. 🙂
Amandan Runeberginkakku (8-10hlö)
Pohja:
100g voita
1,25dl fariinisokeria
1 iso kananmuna
1,5dl vehnäjauhoja
1,25dl mantelijauhoja
0,5dl piparkakkumurua
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl ruokasoodaa
1tl kardemummaa
1tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,25dl maitoa
- Laita uuni lämpenemään tasalämmölle 175 asteeseen.
- Voitele 20cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja leikkaa pohjalle leivinpaperi.
- Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Lisää joukkoon kananmuna samalla koko ajan vatkaten.
- Murskaa piparkakut.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina vuokaan ja paista pohjaa uunissa alatasolla n. 25 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Kokeile puutikulla, että siihen ei tartu enää raakaa taikinaa.
- Jäähdytä pohja.
- Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se kahteen osaan.
Täyte:
3dl vispikermaa
1rkl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
2dl vadelmahilloa
- Vatkaa vispikerma sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
- Mausta kermavaahto tomusokerilla, sekä vaniljasokerilla.
Kostutus:
0,5dl omenamehua
Vinkki: Voit kostuttaa pohjat oman makusi mukaan myös karvasmanteliöljyllä, sokerivedellä tai sokerivedellä, joka on maustettu esimerkiksi punssilla tai rommilla.
Kiille:
150g kotimaisia pakastevadelmia
1,5dl vettä
0,75dl hyytelösokeria
- Kiehauta vesi kattilassa.
- Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi.
- Ota kattila pois liedeltä ja anna kiilteen jäähtyä hetki.
- Kuori pinnalta samea kerros ennen kiilteen levittämistä.
Kakun täyttäminen:
- Aseta ensimmäinen pohja kakkulautaselle.
- Kostuta pohja huolellisesti.
- Levitä pohjan päälle puolet vadelmahillosta.
- Pursota hillon päälle reilusti kermavaahtoa.
- Aseta toinen kakkupohja kermavaahdon päälle ja kostuta se.
- Levitä loput vadelmahillosta pohjan päälle tasaisesti.
- Asettele jäiset vadelmat kakun pinnalle ja levitä päälle kiille. Tähän hyvä apuväline on pullasuti.
- Pursota lopuksi kakun reunoille vielä kermavaahtoa.
- Nauti!
Vinkki: Kakku vain paranee ja maustuu, kun se on ollut jääkaapissa yön yli.
Ihanaa viikonloppua!
Rakkaudella, Amanda
ps. Seuraa minua myös Instagramissa @amandaleipoo ja käytä #amandaleipoo niin voin jakaa julkaisusi. 🙂