Valikko Sulje

4. jakson tunnelmia ja ihana piimälimppu

Kuva: Anna Greus

4. jaksossa aiheena oli mausteet ja teknisessä tehtävässä valmistettiin pieniä maustekakkusia. Saimme valita kakkuihin enintään kaksi maustetta, jotka tulivat meille tehtävän aikana yllätyksenä. Ohjeessa oli valmiiksi maustepippuri, jonka olin jo ehtinyt sekoittaa taikinaan ennen kuin Anne toi maustekärryn. Maustepippurin kaveriksi valitsin kardemumman. Kardemumma oli tuttu ja turvallinen valinta, mutta itse pidän siitä kovasti ja yritin valita äkkiä vain jonkin mausteen, ettei tehtävän onnistuminen jäisi ainakaan jahkailusta kiinni.

Kuva: Anna Greus

Maustekakkuset onnistuivat paistoon saakka hyvin. Voitelin vuoan vuokaspraylla, vaikka ohjeessa kerrottiin, että se tulisi voidella voilla. En tiedä miksi päädyin tähän ratkaisuun. Ehkä kiireessä en lukenut reseptiä kunnolla tai sitten ajattelin vain hieman oikaista. Joka tapauksessa kakkuset jäivät valjun värisiksi ja tuomarit epäilivät olisikohan kakkuseni paistettu kuun valossa? Taaskaan tekninen tehtävä ei mennyt kovin mairittelevasti, mutta lähdin silti uudella energialla taidonnäytetehtävään.

Kuva: Anna Greus

Taidonnäytetehtävässä tehtiin voileipäkakkuleivoksia erikoismausteen kera. Minun nakutyylisissä voileipäkakkuleivoksissa maistui kylmäsavulohi, parmesan ja fenkoli, joka oli maustettu mustalimellä. Leivosten pohjana käytin itse tekemääni piimälimppua, jossa oli erikoismausteena macejauhetta. Olen rakastanut piimälimppua lapsuudestani saakka, joten oli heti selvää että haluan rakentaa leivokseni sen päälle.

Pehmeä limppu, reilusti voita ja päällä juustosiivu. Voiko olla parempaa? Piimälimppu sopii erinomaisesti myös joulupöytään. Limpun voi leipoa vuokaan tai sitten vain muotoilla pellille pitkulaiseksi tai pyöreäksi limpuksi.

Piimälimppu

5dl piimää
50g tuorehiivaa
120g tummaa siirappia
1,5tl kuminaa
1,5tl fenkolia
2tl suolaa
200g ruisjauhoja
500g vehnäjauhoja
50g pehmeää voita

Voiteluun:
2dl kiehuvaa vettä
2rkl tummaa siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Lisää suola ja mausteet. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alusta taikinaa samalla vaivaten. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä voi taikinan sekaan ja vaivaa taikinaa vielä 10 minuuttia koneella tai käsin n. 15-20 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä 30 minuuttia.

Vaivaa taikinasta käsin ilmat pois ja muotoile kaksi pitkulaista leipää. Laita leivät kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota 45-60 minuuttia. Voitele leipä siirappi-vesiseoksella ja painele haarukalla leivän pintaan reikiä. Paista leivät 180 asteisessa uunissa n. 40-45 minuuttia, kunnes leipä on kauttaaltaan paistunut. Leipä on kypsä kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni. Nauti voin ja juuston kera.

Ihana porukka <3
Kuva: Anna Greus

Tänään klo 20 maikkarilla leivotaan taas, tällä kertaa aiheena hybridileivonnaiset. Kuullaan!

Rakkaudella, Amanda

 

 

 

3 Comments

  1. Minttu

    Jaahas, nyt sitte tarttee kokeilla tehä tuota siun piimälimppuu…..
    …..olli syö eri mieluusti juurikin piimälimppuu 😊

  2. Saara

    Kiitos reseptistä, hyvää tuli ja menee jatkoon. 😄 Lisäsin vielä 1tl kuminaa.

    Tein myös vegaanisena , maustamattomaan soijajogurttiin ja sinistä keijuja käytin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *